DEZ MONA / HILFE KOMMT

Hilfe Kommt Hilfe Kommt Hilfe Kommt Hilfe Kommt


Release: 19/10/2009

Gregory Frateur: vocals
Nicolas Rombouts: double bass, hammond
Roel Van Camp: accordion
Steven Cassiers: drums & percussion
Bram Weijters: piano, rhodes, hammond, solina, moog & wurlitzer

62TVRecords 2009 - A division of Bang!

Belgium 2009

TRACKLISTING


01/ Beyond Redemption
02/ Carry On / LISTEN
03/ Get Out Of Here
04/ In The Yard
05/ Distinguished Way
06/ Passage To The Sun
07/ Road
08/ Jack's Hat
09/ Our Time
10/ My Friend

Produced by Paul Webb.
Recorded & mixed by Phil Delire, Paul Webb, Nicolas Rombouts and Gregory Frateur at ICP Studios Brussels.
Mastered by Uwe Teichert.

Order NOW.
Release is also available on VINYL.

Buy the first single "CARRY ON" on iTunes.

MORE MUSIC on MYSPACE or WWW.DEZMONA.COM

__________________________________________________________________________

REVIEWS

Goddeau / LINK

"Op Hilfe Kommt handhaaft Dez Mona nog steeds een hoge kwaliteitsstandaard: de band maakt van broeierige soul, gospel en een streepje jazz een luisterervaring die zich als een teek onder de huid nestelt."

"Het openingsnummer “Beyond Redemption” trekt de gordijnen van een verduisterde theaterzaal open terwijl de contrabas een jazzy baslijntje tokkelt en Frateur met een lage stem zijn verhaal als een priester van het occulte begint te vertellen. Langzaam sijpelen ook strijkers en keyboard binnen en geven ze zo gestalte aan een gestileerd, duister universum. De klauwen van Frateurs stem schrapen niet meer over een schoolbord, maar in plaats daarvan prevelt hij intieme gebeden waarvan “In The Yard” of “Passage To The Sun” de ijle schoonheid van Antony And The Johnsons benaderen. De ingetogen nummers worden echter op tijd en stond afgewisseld met gebalde soul. “Get Out Of Here” laat zich leiden door enkele krachtige pianoakkoorden waarop zanger en achtergrondzangeressen stevig uithalen. Ook “Our Time” swingt de pan uit."

Mania / LINK

U wilt de perfecte samensmelting van Antony & The Johnsons en Nina Simone horen? U houdt bovendien van Tom Waits, gospel en veel drama? Dan is hier het antwoord op al uw wensen: Hilfe Komt van Dez Mona. Reeds in 2007 werd ik diep getroffen door het prachtige album: Dejection Or Despondency en na het bezoeken van een drietal concerten was ik volledig hooked. Dez Mona is dé sensatie uit België en verdient met de release van Hilfe Kommt een topnotering in alle eindlijstjes van 2009. Gedragen door de prachtige donkere contrabas van Nicolas Rombouts werkt zanger Greogory Frateur zich als een moderne jaren 20 poseur door indrukwekkende stukken als Beyond Redemption en In The Yard (de kroonjuwelen van Hilfe Kommt). Daar waar Antony ijl is te noemen, is Frateur de keizer van de warmte en heeft zijn stem zoveel soul dat het spontaan kippenvel oproept. Hilfe Kommt is wat gelikter en meer gepolijst dan zijn voorganger, vooral door de fraai gearrangeerde vrouwenkoortjes en lome orgelpartijen, maar klinkt desondanks nergens over the top. Hilfe Kommt is een klasseplaat van een veelbelovende formatie. Luister en huiver!

Kwadratuur / LINK / ****


Wat begon als een underground tweepersoonsproject van zanger Gregory Frateur en contrabassist Nicloas Rombauts is ondertussen zowel in bezetting als in aanhang aanzienlijk gegroeid. Eén sleutelfactor voor het succes van de groep is ongetwijfeld Frateur's karakteristieke stem. Dit geluid is sterk en broos tegelijk, theatraal en schijnbaar nooit erg ver van de waanzin verwijderd – een confrontatie ermee blijft bij. Waar hun vorige album 'Moments Of Dejection Or Despondency' (2007) zich afspeelde in een inktzwart, sinister universum, verschuift de focus op dit derde album van de rotheid van het nu naar wat de toekomst brengen kan.

Specifiek als de stem van Frateur mag wezen, de muzikale contexten waarin ze op deze plaat klinkt zijn heel verscheiden. Heel wat nummers zijn nochtans opgebouwd volgens het zelfde stramien: een basgroove, al dan niet met drums, trekt het nummer op gang, de zang valt in, waarop verschillende muzikale lijnen stuk voor stuk toegevoegd worden om zo naar een climax toe te werken. De variëteit aan begeleidende klanken is echter groot. Op single 'Carry On' zijn gospel-geďnspireerde koortjes en piano bijvoorbeeld de voornaamste andere ingrediënten. Naar het einde toe volgt er nog een mooi onderonsje tussen de (op deze cd minder prominent aanwezige) accordeon en koor. Verwacht geen drums, piano of backingvocals in het etherische 'Road', maar wel koperblazers en een zeldzaam zachte, serene Frateur. Het dramatische 'Get Out of Here' is sterk geďnspireerd door blues en worksong – de drums lijken wel het steenkappen van de chain gang. De hevige, onversneden soulsound van de backing vocals grijpt naar de keel bij elke I need to get out of here! . Een ronduit beklijvende climax ten spijt is het nummer een tikkeltje langdradig, vooral door de nogal monotone, repetitieve harmonie, en het is daar jammer genoeg niet alleen in.

Niet alle nummers zijn op deze manier opgebouwd. In het intieme psychologische kortverhaal 'My Friend' zijn stem en strijkorkest van meet af aan de voornaamste spelers. Na een tedere klassieke introductie vallen piano en subtiel laag koper in. Vanuit de strijkers komt wat onheilspellend geweeklaag, om dan terecht te komen in een psychedelisch, naar de Beatles refererend refrein. Het nummer trekt zo een aantal keren open en terug dicht, even organisch als ademhalingen. 'Our Time' (mits een optimistische lezing zelfs op te vatten als een epicuristisch pleidooi) begint met elektronisch gemanipuleerde akkoordblokken, maar evolueert zowaar in een lichtswingende soort bossa. Erg goedgemikte breaks in combinatie met de gezapige, vloeiende ritmiek nopen haast tot dansen.

Neem daar nog een aantal magistrale instrumentele passages bij, zoals in het magisch verzengende 'Passage to the Sun' en het mag duidelijk zijn dat Dez Mona veel meer is dan een groep rond een unieke stem. Het album mag in zijn geheel minder in een consistent doordringende sfeer baden dan zijn voorganger, het klinkt intens, origineel en authentiek in al zijn verscheidenheid.

__________________________________________________________________________